Vrachtwagenchauffeurs rijden veiliger met dashcam

Een jaar lang hebben drie vrachtwagens van transportbedrijf Vredeveld Twente B.V. gereden met dashcams en dat is goed bevallen. “We zijn er blij mee! We kunnen namelijk heel goed monitoren qua veiligheid, dus minder kans op ongelukken”, zegt Ferdinand Wesselink, transportcoördinator bij Vredeveld.

Verzekeraar TVM is ook tevreden met de uitslag van de pilot. “Het apparaat is een soort blackbox, waarin een dashcam zit. Die registreert alle voertuigdata en legt ongelukken en bijna-ongelukken vast. Wij hebben 30% minder onveilige situaties geteld voor vrachtwagens met dashcam, dan vrachtwagens zonder”.

Het systeem werkt als volgt, legt Ferdinand uit. “Ik krijg direct een appje bij een noodgreep, zoals heel abrupt remmen. Dan gaat de dashcam aan. We analyseren dan het geval met de chauffeur achteraf, die zeggen dan: ‘Goh, ik leer hier toch van’.” De chauffeurs voelen zich niet op de vingers gekeken. “Het zijn nuchtere types, ze gaan er beter door rijden.”

Het is een test uitgevoerd door verzekeraar TVM onder 378 trucks van 28 transportbedrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*