Slim op weg met telemetrie


Een alarm krijgen op je smartphone dat er brandstof wordt gestolen uit één van je trucks in Zwitserland, terwijl je op het strand ligt in Scheveningen? Dat kan. De Bredase start-up Route42 ontwikkelt interessante telemetrie voor de logistieke sector.

Max den Dopper van Route42 legt uit: “Wij maken een truck niet alleen ‘connected’, maar geven die bovendien specifieke, nieuwe functies zoals een stop-start oplossing of brandstofbeveiliging. Onze techniek is uniek ver geïntegreerd in het motormanagement systeem. Het resultaat is een slimme truck die bijvoorbeeld brandstofdieven op heterdaad betrapt. Ook als het contact uit staat. We monitoren dag en nacht. Op het moment dat het brandstofpeil in de tank daalt, gaat er een ‘push notificatie’  naar de telefoon van betrokken personen, goed voor directe actie.”

Dakar

Route42 ontwikkelt uiteenlopende telemetrie-toepassingen, gericht op veiliger transport, preventive en predictive maintenance, en optimale motorprestaties. Zo doen Dakar coureurs Peter van den Bosch en Frits van Eerd hun voordeel met een Route42 vinding op rallytrajecten met een snelheidslimiet. “Ze kunnen vol gas geven, en bijvoorbeeld precies 100 km per uur blijven rijden, zonder ook maar ergens iets sneller of langzamer te gaan.”

TVM

Route42 trok de aandacht van Dakar-sponsor TVM. “Samen met TVM werken we nu aan applicaties voor veiliger verkeer. We zijn een ontwikkeltraject ingegaan met als doel: nul verkeersdoden in 2020. Te denken valt aan een Eye Tracker die registreert of een chauffeur op de weg let, en aan het in kaart brengen van rijgedrag met beelden van een dashboard camera die we naar de cloud brengen.”

Bijrijder

Route42 is goed op weg en heeft in BOM Business Development een bijrijder. “De BOM neemt een groot netwerk mee, helpt ons om het businessmodel en businesscases verder aan te scherpen en begeleidt ons richting extern kapitaal, waarbij de BOM mogelijk ook zelf meefinanciert.”


Comments are closed