Er leiden meerdere wegen naar besparingen


Er wordt hard gewerkt aan het realiseren van CO2 doelstellingen. Voor de transportsector zal dit in de toekomst een overstap op alternatieve brandstoffen gaan betekenen. Maar zover is het nog lang niet. In de tussentijd en op weg naar 2030 kan zuiniger rijden op diesel ook al voor enorme stappen én besparingen zorgen. Hier is ook ING het over eens. Volgens hen is brandstofefficiëntie de meest kansrijke en aantrekkelijke optie voor CO2 reductie op korte termijn. Stel dat de gehele Nederlandse vloot van zo’n 142.000 trucks 1% zuiniger gaat rijden, dan is dat vergelijkbaar met dezelfde inzet van zo’n 1.400 zero emissie trucks.  

We begrijpen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar toch zijn deze besparingen echt binnen handbereik. Namelijk door:

  1. Aanpassing van rijgedrag
  2. Optimalisering van de logistieke planning en organisatie

Om te kunnen beginnen met het optimaliseren is inzicht nodig. Inzicht in verbruik per chauffeur, kilometer, en truck zijn hierbij belangrijk. Een transport management systeem helpt bij het geven van deze inzichten. Echter kost het dan vaak nog veel tijd om alle data te kunnen lezen. Het data intelligentie platform van Route42 helpt om deze inzichten in eenvoudige dashboards weer te geven zodat hier makkelijk op gestuurd kan worden. 

Brandstofbesparing

Een tweede stap op weg naar besparingen is het optimaliseren van rijgedrag. In de praktijk zien we vaak dat de verschillen tussen chauffeurs groot zijn. Door het rijgedrag te meten kan hier beter op gecoacht worden. Om dit goed te kunnen doen is een eerlijk vergelijk tussen chauffeurs enorm belangrijk. Route42 helpt om een eerlijk vergelijk te maken tussen chauffeurs en daarbij de belangrijkste uitstoot factoren zoals uitrollen, optrekken en stationair draaien in kaart te brengen. 

Brandstofbesparing

Als laatste kunnen er vaak nog besparingen gerealiseerd worden door het efficiënt inzetten van materieel. Een overzicht waar assets zich bevinden, wat je wachttijden zijn en of er met lege trailers gereden wordt geeft de juiste handvatten om een efficiëntere planning te kunnen maken. 

Wil je actief aan de slag met brandstofbesparingen en CO2 reductie? We denken graag met je mee! [email protected]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*