Voorkom brandstofverspilling van je vloot. Gebruik jouw data op een intelligent manier


De eerste stap om jouw data op een intelligente manier te gebruiken, is om op een logische wijze de Fuel Save applicatie te benutten. Door te begrijpen waar je naar kijkt, ben je in staat om de data op de juiste manier te analyseren en de juiste inzichten te verkrijgen. 

De fundamentele eerste stap die je moet nemen; laat data voor je werken! Doordat de juiste trucks bij elkaar te groeperen, een ‘vloot’ creëren, kun je appels met appels vergelijken. Dit geeft je niet alleen de kans om gegevens te verzamelen die logisch en bruikbaar zijn, maar ook maakt het voor je eenvoudiger om te coachen op chauffeurs gedrag en om je wagenpark efficiënt in te richten.

Voorbeelden van mogelijke vlootlijsten die jou kunnen helpen op jouw reis om brandstof te besparen

Als je vloot verschillende typen vrachtwagens heeft, b.v. vrachtwagens die vaak stationair draaien (zoals cementmixers) en distributietrucks; of distributietrucks en lange afstands trucks met een paar Langer Zwaardere Voertuigen (LZV) te mixen, heeft weinig zin. Als je trucks wilt groeperen dan moet het dezelfde categorie voertuigen zijn. Anders is de verzamelde data niet vergelijkbaar. Het geeft dan niet echt een beeld waar brandstof wordt verspild of hoe wijzigingen en/of besparingen kunnen worden doorgevoerd.

Door de juiste data-analyse te maken van vergelijkbare trucks, kun je de focus leggen op: a) probleemgebieden van die specifieke vloot, b) en het rijgedrag van chauffeurs die brandstof verspillen tijdens een reguliere  werkdag. Dit kan getriggerd worden door een event of juist door bepaalde weg omstandigheden. 

Aan de andere kant, als jouw vloot is gemaakt van één, of zeer vergelijkbaar type vrachtwagens, zou het voordeliger zijn om vloten te maken op basis van andere criteria, zoals:
– een vloot maken van de trucks met hetzelfde merk,
– Euro-emissienormen (dwz Euro-norm),
– voertuig leeftijd,
– type brandstof
– of op het type rit die een truck maakt (internationaal/nationaal/stadsritten).

Als je brandstofverspilling inricht per truck met een bepaald merk, en je vergelijkt dit met een ander merk, dan weet je in welke type merk je zou moeten investeren. Het is niet handig om oudere type trucks te vergelijken met nieuwe varianten. Zij zijn minder efficiënt gebouwd als het gaat om brandstofefficiëntie en dit is ook terug te zien in de verzamelde data. Houd er verder ook rekening mee om vloten te groeperen op brandstoftypes. Want als je een elektrische truck vergelijkt met een dieselwagen, dan krijg je scheve resultaten. Je moet natuurlijk geen appels met peren vergelijken.

De mogelijkheden om je trucks te groeperen zijn eindeloos; je creativiteit is in dit geval echt de bepalende factor. Speel met verschillende criteria, probeer verschillende groepen uit en zie hoe de verzamelde data jou inzicht biedt hoe je jouw wagenpark kunt verbeteren.

Wil je meer weten? Neem contact op met onze sales experts [email protected] of +3176 886 2205.

– Fueled by Data, Driven by Intelligence –


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*