Verbeter je brandstofbeheer met de fuel save app van Route42


We moeten nog een fleetmanager ontmoeten die niet vindt dat brandstofverbruik, en de kosten die hiermee gepaard gaan, de belangrijkste factoren zijn in de industrie. Brandstofprijzen liggen buiten hun controle om. Gelukkig zijn er manieren waarop een fleetmanager het brandstofverbruik kan managen.

Brandstof geldt als één van de hoogste operationele kosten voor een transporteur, dus het in de gaten houden van elke gebruikte liter en het verminderen van CO2 uitstoot, is van vitaal belang. Om een ​​duidelijk inzicht te krijgen in het brandstofverbruik is echter een systeem vereist dat nauwkeurige en eenvoudige representatieve gegevens presenteert. De brandstofbesparende applicatie van Route42 biedt je de juiste tool om jou te helpen om een beter brandstofbeheer te bereiken en betere bedrijfsresultaten te boeken.

Er is een nauw verband tussen het gedrag van de bestuurder en het brandstofverbruik. Dit wordt weerspiegeld in de manier waarop de fuel save app is ontwikkeld en de inzichten die je krijgt. Hoewel het coachen van chauffeurs op het verbeteren van hun rijgedrag op zichzelf al een voordeel is (lees hier meer), biedt de fuel save app meer inzicht in het inefficiënt rijgedrag dat brandstofverspilling veroorzaakt. Fuel save geeft informatie over welke vloten, vrachtwagens en chauffeurs de grootste brandstof verspillers zijn. Het biedt inzicht in de reden waarom; zoals de locatie van stationair draaiende motor, het gebruik van cruise-control (of het ontbreken daarvan), harde acceleratie en snelheidsovertredingen onder andere factoren.


Vrachtwagens die stationair lopen, verbranden meer dan alleen brandstof

Een hoog percentage verspilde brandstof is door discretionair stationair draaien van de motor; als je dit voorkomt dan bespaar je een mooi bedrag.
Als voorbeeld: Een zware vrachtwagen met een stationaire draaiende motor verbruikt ongeveer 4 liter brandstof per uur. Als brandstof wordt beschouwd tegen een minimale kostprijs van €1,- per liter en deze gemiddeld 1 uur per dag stationair laat lopen, komt dit neer op meer dan €13.000. 13K wat jaarlijks wordt verspild aan brandstof voor een vloot van 50 vrachtwagens.

Gedragspatronen laten zien dat een vrachtwagen het vaakst stationair loopt plaatsvindt op eigen terrein. En dit gebeurt voornamelijk aan het begin en einde van een dienst. Dit komt vaak doordat chauffeurs hun vrachtwagens starten en vervolgens zonder toezicht de vrachtwagen achterlaten. In de tussentijd houden ze zichzelf bezig met andere zaken. Het is eigenlijk een slechte gewoonte vanuit het verleden, toen dit eigenlijk nodig was, maar wat verleden tijd is. Onze data laat ook zien dat sommige chauffeurs de start-stopfunctie op moderne vrachtwagens uitschakelen om de motor draaiende te houden. Dit druist in tegen het principe en de reden van een start-stopfunctie.

Route42 geeft je inzicht in de werkelijke stationaire motor tijden van alle vrachtwagens van je wagenpark. De app maakt events aan wanneer een vrachtwagen overmatig stationair draait, wat de geschatte kosten zijn, op welke locaties een truck vaak stationair draait en de hoeveelheid verspilde brandstof. Hiermee kun je gerichte acties ondernemen die verder gaan dan een basistraining en/of de bewustwording van chauffeursgedrag. De route42 fuel safe app stuurt alerts en maakt events aan, wanneer dergelijk gedrag geconstateerd wordt. Ons intelligente platform herkent echter geen meldingen wanneer de motor stationair draait voor aftakas (PTO) -systemen.

Snelheid brengt je nergens sneller …
Een wagenparkbeheerder is de positie om de ‘snelheidsduivels’ in kaart te brengen. Het gaat dan vaak om internationale ritten die gereden worden. De meeste vrachtwagens zijn uitgerust met een snelheidsbegrenzer maar toch krijgt een wagenparkbeheerder regelmatig een alert dat er brandstof verspild is vanwege de snelheid. De transporteur zal zich realiseren dat de limiter mogelijk is uitgeschakeld door de bestuurder. Hierop kan hij/zij anticiperen en corrigerende maatregelen nemen.

Elk voertuig heeft een aanbevolen optimale snelheid voor de beste brandstofefficiëntie. Voor vrachtwagens is de optimale snelheid voor brandstofefficiëntie ongeveer 86 km/uur. Elke snelheid van meer dan 86 km/uur resulteert in een toename van het brandstofverbruik met 1% per km/uur. Dit zou gemakkelijk meer dan 450 liter per maand kunnen bedragen voor een vloot van 50 vrachtwagens. De Route42 fuel save applicatie informeert gebruikers over de hoeveelheid brandstof die is verspild door te hard rijden.

Het stimuleren van het chauffeursgedrag om de aangegeven snelheid aan te houden, is niet alleen goed voor de veiligheid van de bestuurder, maar bespaar je ook een flinke som geld op overmatig brandstofverbruik. Denk er eens over na, je gaat rijden met 91 km/uur in plaats van 88km/uur. Denk je dat je zoveel tijd wint als je de risico’s en kosten hiertegenover afweegt? 

… noch agressief rijgedrag.
De Route42 app laat je zien wanneer er ‘agressief’ gereden wordt en wanneer er versnellingen optreden. Deze events worden gekoppeld aan de bestuurders-ID. Met deze inzichten wordt het aanmoedigen en het aanleren van beter rijgedrag eenvoudiger gemaakt.

Gebruik vrijloop en motorrem
Het gebrek om te remmen op de motor is één van de grootste veroorzaker van brandstofverspilling. Door beter te anticiperen op de weg en afstand te houden van hun voorgangers, kunnen chauffeurs beter uitrijden en terugschakelen, om te vertragen in plaats van de snelheid constant te houden en op het laatste moment te moeten remmen. De app maakt inzichtelijk waar er hard geremd is. In sommige gevallen had dit vermeden kunnen worden zoals hierboven beschreven staat. 

Als je remt op de motor of op een normale manier afremt, dan bespaart je dit simpelweg gewoon brandstof. Als een chauffeur bijvoorbeeld afrijdt op een rotonde en op de juiste manier terugschakelt, bespaart dit je niet alleen brandstof maar ook minder slijtage aan de schijfremmen.

Wil je de fuel safe app uitproberen en hiervan de vruchten zelf plukken? Neem contact met ons op via [email protected] of bel naar +31 (76) 886 22 05.

– Fueled by Data, Driven by Intelligence –


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*