Route42 en SmartwayZ.nl: meer veiligheid, minder slachtoffers


De Nederlandse wegen raken steeds voller. Op deze drukkere wegen gebeuren helaas ook steeds vaker (dodelijke) ongelukken. Hoe meer weggebruikers, hoe groter de kans op onveilige situaties op de weg. Maar: wat zorgt er voor die verhoogde kans op gevaarlijke verkeerssituaties? Dat er sprake is van afwijkend rijgedrag op de onderzochte wegen, dat is een feit. Maar de hoeveelheid situaties is per weg verschillend. Wij, Route42, zijn benaderd door SmartwayZ.nl om dit deel van het vraagstuk tot op de asfaltbodem uit te zoeken. Na een zeer geslaagde proof of concept, hebben we afgelopen week een partnership getekend voor de komende 2 jaar.

Janneke Nijsing, projectleider bij SmartwayZ.nl: “Er is al veel inzicht in mobiliteitsdata, maar (in)zicht in vrachtverkeer is er nagenoeg niet. Door inzicht te krijgen in deze data, kunnen we op termijn gerichte maatregelen organiseren, om bijvoorbeeld de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren. We zien uit naar een prettige ‘reis’ samen met Route42 en gaan er vanuit dat we de komende tijd als beide partijen veel gaan leren en ontwikkelen. Inzicht in vrachtverkeer is cruciaal om uiteindelijk de verkeersveiligheid op snelwegen te kunnen verbeteren, dus we zien uit naar deze komende 2 jaar. Wij feliciteren Route42 uiteraard met deze gunning en kijken uit naar een prettige en constructieve samenwerking!”

Wij gaan verder met analyseren van data uit verschillende bronnen om nog dieper in ‘afwijkend rijgedrag’ bij vrachtwagens te duiken. We brengen ook in beeld wat de toegevoegde waarde is van vrachtwagendata op de huidige beschikbare mobiliteitsdata. Hoe zou data tussen publiek en privaat eenvoudig uitgewisseld kunnen worden? Levert dat onderling heldere communicatie op die ellende kan voorkomen? Het wordt learning by doing: we ervaren voor wie en in welke rol het gebruik van vrachtwagendata interessant kan zijn.

Max Zillinger (Sales & Marketing, partner): “Wij zijn erg trots op dit partnership. Het is een start van een reis om meer data gedreven te werken en veiliger, efficiënter en schoner te rijden. Door een interactief dashboard te bouwen en data te combineren, bieden wij de inzichten voor zowel publiek als privaat. Door kennis en kwaliteit samen te brengen, kunnen we (vracht)verkeersintelligentie naar een veel hoger plan brengen.” Wat sowieso 100% zeker is: samen met SmartwayZ.nl wil Route42 daar waar mogelijk het aantal verkeersslachtoffers in Nederland verminderen en onze wegen veiliger maken.

Op deze manier zorgt Route42 er niet alleen voor dat transporteurs meer waarde uit hun data halen maar zorgen wij er ook voor dat het ecosysteem rondom de vervoerders data kan benutten. De voordelen worden weer teruggegeven aan de transporteur door een betere doorstroming op de weg. Zo gaat de hele sector erop vooruit.  We kijken uit naar de start van de volgende, verdiepende stap. We zullen je op de hoogte houden, hou ons dus in de gaten!

bron: SmartwayZ.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*