Voorspel de toekomst met Route42


Transport met groeipijnen
We schreven al eerder over de stagnerende groei van de transportsector in 2019. En over hoe creativiteit in bedrijfsvoering toch het fijne lijntje kan zijn tussen het wel of het niet redden in onze branche. Dat die creativiteit vorm krijgt door gebruik van slimme technologie en een gedegen datastrategie weten we ook. Maar hoe pas je al je verkregen, op data gebaseerde, inzichten toe? En wat zal ervoor zorgen dat bedrijven individueel, en de branche als geheel, tegen de stroom in wel kunnen groeien? Wat maakt dat we van Transport 1.0 naar Transport 4.0 kunnen komen?

Van delen wordt iedereen beter
Stap 1 is je data ontsluiten. Maar met alleen data ontsluiten ben je er natuurlijk niet. Die data moet je analyseren, pas dan kun je er inzichten en voordelen uit halen. Een goede datastrategie, daar is ‘ie weer, is dus een onmisbare schakel in het hele proces. Beknibbel niet op personeel en middelen op dit vlak: je hebt professionals en slimme technologie nodig om de data op de juiste manier te bekijken en ‘to make them work’.  Om data daadwerkelijk nuttig te maken zul je ze echter ook moeten delen. Het delen van data is noodzakelijk om belangrijke performance verbeteringen in de logistiek/transport en supply chain mogelijk te maken. In 2013 werd dit al aangegeven door Walther Ploos van Amstel, universitair docent logistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en senior-adviseur werkzaam bij TNO Mobiliteit en Logistiek (zie bronvermelding). Ploos van Amstel zei al: “Het analyseren van ‘big data’ geeft nuttige handreikingen in het realiseren van overall transport effectiveness (OTE). Transportbedrijven die aan dat begrip geen boodschap hebben, kunnen hun bedrijf beter vandaag nog sluiten”. Hij geeft aan dat data delen en meer samenwerking onvermijdelijk is: “Grote ketenregisseurs in transport, groothandel, e-commerce en retail zullen erom vragen. De overheid zal het eisen. Wegbeheerders hebben deze data nodig om het wegvervoer beter te kunnen verdelen over onze toch al kwetsbare infrastructuur”. Vanwege concurrentie en kleine marges is de oproep om data te delen wel een lastige. Het vraagt om dat creatieve ondernemerschap waar wij het al over hadden. Het inzicht moet groeien dat samenwerking toegevoegde waarde levert voor alle betrokken partijen. Het delen van actuele informatie is hierin dan wel echt key.

Voorspellen is beter dan genezen
En wat kun je dan als je je data deelt? Hoe gaat dat Transport 4.0 dichterbij brengen voor iedereen? Nou, dat weten we: je kunt secuurder gaan voorspellen! Beter weten waar en wanneer er iets gaat gebeuren dat van invloed is op je business wordt enorm belangrijk. De gehele transportsector bespaart enorm als de reistijd van elke rit is voorspeld en de wachttijd op terminal of distributiecentrum kleiner is. Omgekeerd kunnen terminaloperators de interne planning optimaliseren indien toekomstige drukte goed is voorspeld. Vervoersbedrijven voeden het platform met actuele data uit on-board units en planningssystemen en de terminal voegt daar actuele data van huidige drukte aan toe. Deze data kan gecombineerd worden. Alle informatie is real-time beschikbaar en wordt continu ververst. Met speciaal ontwikkelde algoritmes kunnen er nauwkeurige reis- en wachttijden worden voorspeld. Een aantrekkelijke stad heeft een goede mix van leefbaarheid voor de inwoners en bereikbaarheid voor bedrijven. De praktijk is echter dat het verkeer vaststaat: slechte luchtkwaliteit, slechte doorstroming, extra reistijd en een berg frustratie. Wat ontbreekt is een gedetailleerd beeld van de staat van de stad: de wegen waarop het vast staat, maar vooral ook wie er vaststaat (vrachtverkeer of personenauto’s) en met welk reismotief. Als je dat weet kun je veel specifieker de juiste maatregelen en oplossingen bedenken, zoals andere route, andere reistijden of restricties voor bepaalde doelgroepen in plaats van delen totaal afsluiten om luchtkwaliteit in sommige gebieden te verbeteren.

Je toekomst regelen doe je met Route42
Als je dit zo leest, klinkt het allemaal heel logisch, toch? Begin vandaag met het ontsluiten van je data (Transport 2.0), optimaliseer je business (Transport 3.0) en transformeer je business door de voorspelbaarheid te vergroten (Transport 4.0).  Gebruik je data, gecombineerd met Route42 fleet intel en laat onze experts hun werk doen. Je zult zien dat er mooie inzichten en nieuwe kansen ontstaan. Fueled by data, driven by intelligence

Meer weten over hoe onze slimme technologie voor jou kan werken? Neem contact op met [email protected] of bel+31(76) 886 22 05.

Bronnen: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/transport-en-logistiek.html, https://www.ttm.nl/it/transportsector-moet-data-delen-effectieve-logistiek/57535/, https://www.tno.nl/nl/over-tno/agenda/2018/data-delen-loont/, https://topsectorlogistiek.nl/2015/12/14/smart-data-factory-for-logistics/, www.route42.nl

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*