Dashcam in je truck: bij juiste inzet heel waardevol

Gebruik dashcam niet onomstreden
Opnames maken vanuit je truck met een dashcam. Gezien vanuit een verzekeraar: handig in het geval van een incident om aansprakelijkheid te bepalen. Prettig voor chauffeurs: leerzame inzichten vergaren die je deelt met collega’s. Maar wat mag je eigenlijk met de beelden doen? Mag je opnames van een stuntende medeweggebruiker op internet zetten? En hoe zit het eigenlijk met de privacy van chauffeurs? Zoveel landen, zoveel regels.

Wirwar aan regels
Wat in het ene land is toegestaan kan in het andere streng verboden zijn. Voor een transporteur die grensoverschrijdend opereert is het zaak om te weten wanneer een regel begint of eindigt. Joost Sterenborg, innovatiemanager bij TVM, heeft de afspraken en regels voor een aantal landen op een rij gezet: “Verschillende organisaties, zoals ANWB, ADAC en dashcamleveranciers, publiceren overzichten in welke landen dashcams zijn toegestaan. Deze overzichten spreken elkaar soms tegen en zijn vooral gericht op het particulier gebruik. TVM heeft lokale juristen gevraagd om (on)mogelijkheden rondom het gebruik van dashcams te onderzoeken.”

Het overzicht vind je hier.

Route42: maak dashcam slimmer en voorkom incidenten
Dashboardcamera’s zijn een vast gegeven in de huidige transportwereld. Bij Route42 zien we een toegevoegde waarde als het gaat om veiligheid en met name in de hoek van preventie. Leer van de beelden, gebruik ze om incidenten juist te voorkomen. Maak dashcams simpelweg slimmer: verbind je dashcam met onze N-able. Dashcam verrijkt met voertuigdata over zaken als het gas- en rempedaal en voertuigsnelheid stellen je in staat om de situatie van de chauffeur beter in te schatten en zo prestaties te verbeteren. Ook bij schadegevallen kan de dashcam goed van pas komen om bijvoorbeeld je onschuld aan te tonen. Zorg voor snelle en veilige opslag van de data. Uiteindelijk maken minder incidenten de openbare weg veiliger. Voor iedereen.

Enkele tips

  • Zorg dat de fragmenten automatisch worden opgeslagen zonder dat hiervoor handelingen nodig zijn
  • Zorg dat de fragmenten op een veilige locatie worden opgeslagen en niet downloadbaar zijn om delen op social media te voorkomen
  • Zorg dat de beelden beperkt zichtbaar zijn volgens een rechtenstructuur
  • Instrueer je chauffeur(s) over het gebruik en de werking van de dashcam, zodat ze weten wat kan
    en wat niet
  • Publiceer geen fragmenten op internet (social media), maar deel de beelden enkel met politie,
    verzekeraars en andere schadebetrokkenen

Wil je weten hoe je het meeste uit je dahscam haalt met onze technologie? Neem contact op met [email protected] of bel +31(76) 886 22 05.

Bronvermeldingen:
https://atw.nl/article.php?artid=3270_hoe_kunnen_dashcams_het_beste_per_land_worden_ingezet.html
https://bigtruck.nl/nieuws/item/dashcam-mag-lang-niet-overal
http://www.schade-magazine.nl/nieuws/archief/2018/02/regels-gebruik-dashcam-verschillen-per-land/3575

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*