Lancering uniek systeem ‘in tire sensoren’ vrachtwagens


[vc_row][vc_column][vc_custom_heading heading_semantic=”h1″ text_size=”h1″ text_weight=”900″ text_transform=”uppercase”]Lancering uniek systeem ‘in tire sensoren’ vrachtwagens[/vc_custom_heading][vc_column_text]-PERSBERICHT-

Rotterdam 16 november 2016

Lancering uniek systeem ‘in tire sensoren’ vrachtwagens

Reductie klapbanden voorkomt ongelukken en pechgevallen

Bij 43% van alle vrachtwagens die met pech stilvallen, ligt de oorzaak in een mankement aan (een van) de banden. In samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, regio Brabant, De Verkeersonderneming en TVM verzekeringen ontwikkelde Route42 een uniek systeem met ‘in tire sensoren’ voor continue monitoring van zowel truck als trailer. In tire sensoren meten zowel druk als ook temperatuur per band en zorgen zo voor de meest accurate data, die online – in de cloud – kunnen worden gevolgd. Na een meer dan succesvolle test tijdens de Dakar Rally in januari van dit jaar, volgt nu een landelijke uitrol onder transportondernemers.

Onderzoek toont aan dat klapbanden bij vrachtwagens de verkeersveiligheid in gevaar brengen én veelal een grote impact hebben op de doorstroming van het verkeer. Het nieuwe systeem monitort niet alleen druk, maar ook temperatuur van de banden van zowel truck als trailer (drop en hook). Bij een te lage bandenspanning of een te hoge bandentemperatuur volgt een melding naar het online dashboard van de betreffende transportonderneming. Bij acuut gevaar op een klapband wordt een alert gestuurd naar de chauffeur, zodat deze direct maatregelen kan nemen. Naast de betekenis van het systeem voor de veiligheid van chauffeur en overig verkeer, biedt het transportbedrijven ook mogelijkheden om brandstof te besparen en slijtage van materieel tegen te gaan.

Beter Benutten

Binnen het investeringsprogramma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur & Milieu werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. Binnen dit programma werken twaalf regio’s, waaronder Brabant en Rotterdam, samen. In deze twee regio’s rijdt relatief veel vrachtverkeer.  Het door Route42 ontwikkelde systeem valt onder het thema ‘Incidentmanagement’ van Beter Benutten.

Over Route42

Route42 ontwikkelt slimme oplossingen met behulp van techniek en ICT, om zo de automotive markt te verduurzamen, veiliger en kostenefficiënter te maken. Door de unieke combinatie van vergaande motorkennis en ICT-expertise biedt Route42 niet alleen interessante inzichten, maar gaat het bedrijf verder om concrete oplossingen te realiseren.

TVM Verzekeringen

TVM verzekeringen investeert in transportveiligheid, met als ultieme ambitie: nul doden in het transport in 2020. Hiertoe voert TVM, samen met partners, diverse projecten uit. Een van deze projecten draait om de pilot Veilig rijgedrag, welke moet leiden tot meer inzichten over de (on)veiligheid van het Nederlandse beroepsgoederenvervoer, de app Trucker, waarin beschikbaarheid van parkeerplaatsen is opgenomen en waarmee wordt voorkomen dat vrachtauto’s op toe- en afritten staan, en de aanleg van spiegelafstelplaatsen. Het voorkomen van klapbanden sluit hierbij aan. Het verlaagt de schadelast voor TVM, maar zorgt vooral ook voor tijdige leveringen door transporteurs en verbetert de doorstroming en veiligheid op de snelwegen.

__________

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Monique Monster, woordvoerder van De Verkeersonderneming via 06-46135035.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*