Meerwaarde dashcambeelden van Route42


Kan een dashboardcamera aan boord van een truck bijdragen aan een veiliger wegverkeer? De transporteurs die gebruik maken van de dashcam zijn overtuigd. Want het brengt niet alleen op objectieve wijze de verkeerssituatie in beeld en is daardoor een prima middel om bij incidenten schadeclaims van verzekeraars onbetwistbaar af te handelen. Door de opnames te combineren met waardevolle verkeersdata zoals snelheid, weersomstandigheden en de situatie op de weg, geeft het een beter beeld hoe gevaarlijke situaties in het verkeer precies ontstaan. Het is dan ook een van de belangrijke ‘smart’ tools die Route42 op dit moment inzet bij de pilot Veilig rijgedrag die TVM dit voorjaar startte om meer inzicht te krijgen in bijna-ongevallen en ongevalsoorzaken bij vrachtwagens.

Inzicht in alle factoren rondom incidenten

In 2020 geen verkeersdoden meer door ongelukken met vrachtwagens; het is een streven waar TVM op dit moment vol op inzet. De geavanceerde informatietechnologie die Route42 voor vrachtwagens heeft ontwikkeld, N-able, moet deze ambitie mogelijk maken. Net als de Eyetracker speelt de Dashcam daarin een belangrijke rol. Tezamen leveren deze systemen alle nodige gegevens die gebruikt kunnen worden om chauffeurs gericht te trainen om bepaalde verkeerssituaties het hoofd te bieden. Maar het is ook van onschatbare waarde voor truckfabrikanten die dit kunnen gebruiken om hun vrachtwagens te verbeteren.

Unieke technologie

Bij de Dashcam van Route42 worden alle opgenomen beelden gekoppeld aan de verschillende meetgegevens over vrachtwagen en bestuurder die door het geavanceerde telemetriesysteem N-able worden geanalyseerd, zoals bijvoorbeeld de snelheid op de route, remgedrag, situatie op de weg en het rijgedrag. Deze combinatie van gegevens levert unieke data op en er is tot nu toe nog geen andere partij op de markt die in staat is om een dergelijk systeem te leveren.

Remote toegang tot opgenomen beelden

Iedere truck kan uitgerust worden met een dashboardcamera gekoppeld aan N-able. En het werkt verder vrij eenvoudig. De camera op het dashboard wordt op de weg gericht en staat continu aan. Als er een incident plaatsvindt zal de N-able meteen de opname, vanaf 10 seconden voor de gebeurtenis tot 10 seconden na de gebeurtenis doorsturen naar het online dashboard. Dat is snel en veilig, en er hoeven geen SD-kaarten handmatig te worden uitgelezen. Via het online dashboard of met een speciale app op de smartphone of tablet kan de opname vervolgens teruggekeken worden door de chauffeur en de fleetmanager.

Betere analyse verkeersongevallen

Naast de opname worden tijdens het afspelen ook alle relevantie gegevens van het cruciale moment weergegeven, zoals de precieze locatie van het incident, de snelheid van de wagen, remgegevens, de mate van overhellen en de hoogterichting (als er bijvoorbeeld hard over de drempels wordt gereden). Door ook omgevingsinvloeden mee te nemen in de analyse en de beelden naast die van door soortgelijke incidenten te leggen, kan er veel beter inzicht verkregen worden in de oorzaak van gevaarlijke situaties op de weg.

Met de Route42 Dashcam aan boord zijn vrachtwagenbestuurders al een stap op weg naar een veiliger vrachtverkeer. Het systeem zal binnenkort worden uitgebreid met add-on om tot 24 uur later remote dashcambeelden te kunnen opvragen. Deze update is gedaan op verzoek van onze gebruikers.

Meer weten? Of wilt je de performance van onze dashboardcamera’s ervaren? Neem dan met Route42 contact op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*