Industry 4.0 in de transportsector

Smart systemen voor een veiliger, duurzamer en zuiniger wegverkeer 
De revolutie die de ‘Smart Industry’ (ook wel ‘Industry 4.0’) op dit moment teweegbrengt past bij de huidige digitalisering in de transportsector; hierbij worden data, apparaten en bedrijven zo met elkaar verbonden dat ze op het juiste moment de benodigde informatie aan de goede ontvanger kunnen overbrengen, zonder menselijke interventie. Door ‘smart services’ als N-able te gebruiken kunnen transportbedrijven veel eenvoudiger logistieke processen voorbereiden, automatiseren en slimmer laten uitvoeren. Ook zal de chauffeur in de toekomst digitaal geassisteerd worden tijdens zijn rit en zullen intelligente transportsystemen straks niet meer weg te denken zijn uit het verkeersbeeld.

Toename technische snufjes
Vrachtwagens worden steeds slimmer en zitten tegenwoordig al vol verschillende technische snufjes en apparaten om te voldoen aan de steeds strengere eisen voor een schoner, veiliger en efficiënter vrachtverkeer. En dat moet ook wel als je de doelen en de ambities ziet die de overheid en de transportwereld samen hebben benoemd. Zo moet de CO2-uitstoot flink omlaag en wordt ernaar gestreefd om op korte termijn het aantal verkeersincidenten door vrachtwagens drastisch te verminderen. Daarom krijgt de truck ter controle steeds meer meet- en registratiesystemen aan boord.

Verouderde registratiesystemen vragen om nieuwe inzichten
De huidige generatie telemetriesystemen en boardcomputers die transporteurs op dit moment kunnen inzetten zijn vrij duur, gevoelig voor storingen en kunnen vaak pas na de rit worden uitgelezen. Ook werken de meeste systemen nog onafhankelijk van elkaar waardoor echte efficiency nauwelijks kan worden bereikt. Vernieuwing op dat vlak is dus hard nodig, en vanuit die gedachte heeft Route42 met N-able een eenvoudige en goedkopere oplossing ontwikkeld met de nieuwste sensor- en informatietechnologie. Hierbij zijn alle verschillende regelfuncties slechts in één smart systeem bijeen gebracht.

Een klein kastje dat het verschil kan maken
N-able is niet meer dan een intelligent generiek platform waarop de meest uiteenlopende sensoren via een ‘click & connect’- principe eenvoudig kunnen worden aangesloten. Met een scala aan apps kunnen vervolgens verschillende aspecten van de truck worden beheerd; van veiligheid in de cabine tot diagnostiek rond rijsnelheid, rijgedrag, brandstofverbruik en slijtage aan de banden. En dat kan allemaal meteen op afstand worden uitgelezen. De realtime status van de truck is zo continu te raadplegen. Dat biedt truckowners de mogelijkheid direct in te spelen op gevaarlijke situaties op de weg en geeft ze flexibiliteit om ritten en vrachten efficiënter in te delen.

Smart & veilig op de weg met de ‘Connected truck’
Het vrachtverkeer efficiënt, duurzaam en zo veilig maken dat er geen incidenten meer door worden veroorzaakt klinkt misschien als toekomstmuziek maar met de nieuwste smart technologie die Route42 met N-able heeft ontwikkeld is het dichterbij dan we misschien wel denken. Continu zicht op de bandenspanning en het brandstofverbruik, volledige track & trace van truck en vracht, automatische remhandelingen en snelheidsaanpassingen als de verkeerssituatie daarom vraagt, en tijdige alerts als de chauffeur in slaap dreigt te vallen. Het zit er allemaal in. Doeltreffend en transparant, want via een snelle internetverbinding hebben fleetowners via het ‘connected truck’- principe deze gegevens van hun hele vloot 24/7 gewoon bij de hand. Daarmee is ook voor de transportsector het tijdperk van Smart Industry aangebroken.

Route42 N-able the future

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*