Voorkom klapbanden van truck en trailer – Route42 TPMS

Vertraging en ongelukken op de weg door vrachtwagens met klapbanden kunnen tot het verleden gaan behoren door het gebruik van slimme informatietechnologie. Zo heeft Route42 een systeem ontwikkeld dat de bandenspanning en temperatuur continu monitort en accuraat alarmeert als een klapband dreigt of de spanning niet op orde is. Dit zorgt er niet alleen voor dat trucks nu veel veiliger de weg op kunnen, het kan ook nog flinke kostenbesparingen opleveren tot wel 2,5%, omdat onnodig brandstofverbruik en slijtage door een te lage bandenspanning kan worden voorkomen. 

Voor iedere vrachtvervoerder zijn problemen met banden tijdens de rit een groot punt van zorg. Ze leiden tot vertraging in de transportlijn, zorgen voor langdurige files en monden in ernstige gevallen uit tot onveilige situaties en ongelukken op de weg. En deze problemen lijken de afgelopen jaren alleen maar toe te nemen. Uit onderzoek van de overheid, in het kader van het landelijk programma ‘Beter Benutten’, dat er naar streeft wegen en wegverkeer efficiënter en veiliger te maken, blijkt dat 70% van de klapbanden wordt veroorzaakt door een te lage bandenspanning. In de meeste gevallen is dat het gevolg van onopgemerkte inrijdingen in de band. Als de chauffeur bijtijds geattendeerd kan worden op een wijziging in de bandendruk zou hij veel sneller actie kunnen ondernemen, waardoor het aantal ongelukken flink teruggedrongen zal kunnen worden, aldus de onderzoekers.

Accurate en storingsvrije bandenspanningsmonitor

Tegenwoordig wordt de oplossing gezocht in TPMS-systemen (Tyre Pressure Monitoring Systems) die een verlaagde bandenspanning op tijd zouden kunnen signaleren. Maar veel van deze vaak nog op zichzelf staande preventiesystemen zijn vrij duur en storingsgevoelig. Veel transportbedrijven zijn dan ook erg terughoudend in de aanschaffen daarvan. Daarom heeft Route42 met de nieuwste informatietechnologie een slimmer en goedkoper alternatief ontwikkeld; een accuraat sensorsysteem dat realtime inzicht kan bieden in de status van de banden van de truck en trailer.

24/7 de banden van de hele vloot beeld

Het geheim zit in een slimme in-tire sensor met uniek ID die continu de temperatuur en druk binnen de band registreert. Daardoor kan het op tijd en accuraat een waarschuwing geven als de druk afwijkt of als er een klapband nadert. Niet alleen de chauffeur ontvangt dan direct een alert, ook de fleetowner krijgt een melding binnen over de status, en kan daardoor tijdig inspelen door de vrachtwagen naar de werkplaats te sturen om banden te vervangen of op spanning te brengen. En omdat het systeem gekoppeld kan worden aan N-Able, het door Route42 ontwikkelde geavanceerde telemetriesysteem, is het voordeliger in aanschaf en kan het door de geïntegreerde ‘Drop&Hook’ techniek ook automatisch de status van de banden van verschillende aanhangers doorgeven.

Van Dakar naar de weg

Route42 heeft een rally variant inmiddels uitgebreid getest in de zwaarste race ter wereld, Dakar.  In samenwerking met Beter benutten zal de applicatie nu naar de weg gehaald worden, verwachte release van deze applicatie zal in de zomer zijn.

 

Route42 N-able the future

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*