Route42 in talkshow ‘Onder ons’ Omroep Brabant


Apparaat van Bredaas bedrijf voorkomt straks klapband bij vrachtwagens

BREDA – Is de klapband bij een vrachtwagen straks verleden tijd? Als het aan de mannen van start-up Route42 uit Breda ligt wel. Ze bedachten een apparaat om klapbanden te voorkomen. “Elke band die klapt kost een transportondernemer tussen de acht en veertien duizend euro. Ons systeem kost 600 euro”, zegt Max Zillinger van Route42 in het programma Onder Ons.

Per jaar gebeuren er ongeveer 1000 ongelukken met vrachtwagens op de Nederlandse wegen omdat ze een klapband krijgen. Een paar jonge, technisch geschoolde mensen uit Breda staken de koppen bij elkaar om daar een oplossing voor te vinden. Ze bedachten een systeem genaamd TPMS oftewel Tire Pressure Management System.

“Dat houdt in dat wij een censor monteren in de binnenband, die de druk en de temperatuur van de band meet. Als die waardes veranderen, weet je bijna zeker dat er een klapband aankomt”, legt Max Zillinger uit in Onder Ons. Het bedrijf gaat dus uit van ‘beter voorkomen dan genezen’.

Dakar Rally
Op dit moment wordt het systeem van Route42 volop getest tijdens de Dakar Rally. “Zo rijden onder andere alle trucks van team de Rooy met ons systeem”, vertelt Zillinger trots. De extreme omstandigheden tijdens de rally is voor het bedrijf een perfecte proeftuin. “En de eerste resultaten zijn heel positief”, aldus Zillinger.

Route42 hoopt in de loop van dit jaar de eerste vrachtwagens op de Nederlandse wegen uit te kunnen rusten met het systeem. Na ongelukken met vrachtwagens ontstaan vaak lange files en dat zorgt voor economische schade. “Wij denken dat ons systeem dat kan beperken”, zegt Zillinger.

Het bedrijf wordt gesteund door onder andere het ministerie van Infrastructuur en Milieu en bureaus voor verkeersdoorstroming.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*