Newsflash Team Tilburgs “TPMS voorkomt klapband”


Team Tilburgs Truck Parts debuteert met knappe 24ste plaats

In de uitslagenlijst is het even zoeken. De bemanning van truck nummer 532 staat namelijk in de uitslag van de etappe als ‘Frank, Gijsbert en Hans’. Behalve dat was ook niet te verwachten dat het team Tilburgs Truck Parts na de eerste serieuze Dakarproef – hun debuut – op plaats 24 te vinden zou zijn. Maar de etappe van Villa Carlos Paz naar Termas de Rio Hondo lag Frank Tilburgs uitstekend.

“Het ging super,” straalde hij, na een lange dag aangekomen in het bivak. “We zijn rustig begonnen. Toch even aftasten, even wennen. Maar het leek heel erg op de proeven die we in de Baja Aragon in Spanje hadden: beetje omhoog, beetje omlaag, snelle gravelpaden, wat bergpasjes. Mijn debuut in de Dakar is me prima bevallen.”

Team Tilburgs Truck Parts was bij de start van de 387 kilometer lange wedstrijdproef ook helemaal niet gespannen of zenuwachtig geweest. “Nee, ik had er zin in. Na twee dagen asfalt was ik blij dat het eindelijk begon. Ik vond het jammer dat het was ingekort. Het had van mij de hele 500 kilometer mogen zijn.”

Tilburgs zette meteen de sokken erin en zat al vrij snel achter Jan van de Laar, die twee plaatsen voor hem was gestart. “We hebben een tijdje in zijn stof gezeten, maar hij ging niet opzij. Op een gegeven moment was ik het beu. Toen ben ik gas gaan geven en op zijn staart gaan zitten. Toen liet hij ons er eindelijk langs en hadden we redelijk vrij baan.”
In dat vrije veld ging het tempo zo omhoog dat monteur Gijs van Uden aan de bel trok. Hij zag dat de temperatuur van de achterbanden zo hoog opliep, dat de kritische grens werd benaderd. “Als ze te heet worden, loop je het risico van een klapband,” legde Tilburgs uit. “Daar zat ik niet op te wachten, dus hebben we het een poos wat kalmer aan gedaan.”

Niet veel later kregen de banden alsnog extra koeling, hoewel onbedoeld. Tilburgs moest zijn DAF van het pad af sturen, omdat er een auto vast stond. Maar naast het pad bleek een moddergat te liggen, waar de truck doorheen plonsde. “Dus nu moet ‘ie gepoetst worden en de radiateur moet eruit, zodat we straks weer fris verder kunnen naar de volgende etappe.”

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*